The potentials of biosoutions: Climate and sustainability potentials, barriers to growth, and Danish strongholds

19.09.2022

Stor analyse viser, at biosolutions har et kæmpe potentiale til at levere på klimamål, men utidssvarende regler spænder ben

Biosolutions kan på globalt plan reducere CO2-udledningen med 4.300 mio. tons svarende til hele USA’s CO2 udledning, og Danmark har alle forudsætninger for et grønt væksteventyr, viser ny analyserapport udarbejdet af Copenhagen Economics for Alliance for Biosolutions og støttet af Novo Nordisk Fonden. 

Rapporten finder, at markedet for biosolutions kan stige fra 240 mia. EUR i 2020 til 640 mia. EUR i 2030.

Stærk dansk position inden for bio solutions

Danmark har en stærk international position inden for bio solutions med veletablerede virksomheder og innovative start-ups, der leverer produkter af høj kvalitet til det globale marked.

Produkter omfatter alternative proteiner, bioenergi, biobaserede ingredienser, biopesticider, bioplast, enzymer, probiotika, fødevarekulturer og fermenteringsløsninger til foder og fødevarer.

Danmarks styrker inden for bioteknologi er centreret omkring et unikt økosystem af virksomheder, der giver Danmark en komparativ fordel for udvikling af bio solutions i tæt samarbejde mellem industrien og forskningsinstitutioner.

Den danske bio solutions sektor sælger allerede i dag for 35 mia. kr. årligt, hvoraf 27 mia. kr. er eksport (2020-tal).

Markedet for danske biosolutions kan forventes at mere end tredobles frem mod 2030, hvor Danmark kan sælge bio solutions nationalt og globalt for mere end 105 mia. kr.

Bio solutions-sektoren beskæftiger allerede i dag 6.800 personer i Danmark.

Frem mod 2030 kan dette stige med 7.200 arbejdspladser, svarende til mere end en fordobling og en samlet beskæftigelse i sektoren på 14.000 personer. Beskæftigelsespotentialet på 7.200 jobs svarer til knap halvdelen af beskæftigelsen i fx Lolland kommune. 

Job i bio solutions er typisk højproduktive, og dermed også højtlønnede, selvom 40 pct. af arbejdsstyrken i sektoren er enten faglærte eller ufaglærte. Det giver mulighed for at etablere bio solutions uden for de store uddannelsesbyer og hæve levestandarden for de personer, som vil blive beskæftiget i bio solutions.

Læs rapporten her